“Cestou ze školy jsem šel rovnou za taťkou a běhal po provozech,” vzpomíná Rudolf Mazánek mladší z RMF invest

Řady FBN Czech letos rozšířila skupina RMF invest, celým názvem Rudolf Mazánek Family Invest. Tato rodinná skupina z Uherského Hradiště od roku 2000 zastřešuje komplexní služby v odpadovém hospodářství. O dvanáct let později se do rodinného byznysu coby příslušník nastupující generace zapojil i Rudolf Mazánek mladší, který stál v roce 2020 za vznikem skupiny. A byl to právě on, kdo inicioval členství firmy v síti FBN. “Zapojení do firmy jsem bral jako povinnost, poslání a odplatu za tvrdou práci mých rodičů,” říká mladší z Rudolfů Mazánků a mimo jiné odpovídá na to, co je podle něj na rodinném podnikání nejtěžší nebo jak ve firmě řeší neshodu názorů.

Kdo z vaší rodiny je v podnikání aktivně zapojen a na jakých rolích?

Do našeho rodinného podnikání je společně zapojeno více členů rodiny. Taťka je ředitelem a jednatelem společnosti Sběrné suroviny UH, s.r.o., která je základním kamenem skupiny RMF invest a co do účasti naší rodiny v celém portfoliu nejstarší. Po celou dobu je mu po boku moje mamka, která zastává pozici pokladní. Dnes je v zaslouženém důchodu a chodí občasně vypomáhat. Sestra Libuška se zase úspěšně stará o jednu z provozoven společnosti Sběrné suroviny UH, s.r.o. Nejčerstvější firemní posilou z rodiny je její manžel David na pozici dispečera

Proč jste vy sám vstoupil do rodinné firmy?

Už jako malý kluk jsem jezdil s taťkou na jednání a nasával obchodního ducha. Cestou ze školy jsem pak šel rovnou za taťkou a ve svém volném čase běhal po provozech. Vždy jsem měl touhu a chuť budovat a vytvářet hodnoty, které bych mohl dál rozvíjet, což se mě drží stále.

Když taťka v roce 2012 odkoupil poloviční podíl společníka ve firmě Sběrné suroviny UH, s.r.o. a stát se tak stoprocentním vlastníkem, rozhodl jsem se vstoupit do firmy aktivně. Bral jsem to a dodnes to tak mám, že je moje zapojení povinností, posláním a odplatou za dlouhé roky tvrdé práce mých rodičů pro to, aby zajistili životní možnosti mně a mým sourozencům.

Co je podle vás na rodinném podnikání nejtěžší?

Určitě oddělit rodinný a firemní život. V rodinném podnikání je velice tenká hranice mezi podnikáním a soukromím. Pak jde taky o to, že člen rodiny ve firmě má stejné životní periody jako každý člověk. Co jej naplňuje, jaké má cíle, jaké má aktuální priority, jak to má v partnerském životě a svoji roli hraje další řada okolností, kterými je ovlivněn. Každý člen rodiny, podobně jako všichni lidé, má rovněž jiné schopnosti. Proto je důležité najít ve struktuře pro každého z nich správnou pozici s jasnými pravidly.

Co na něm naopak oceňujete, nebo spíš v čem je pro vás rodinné podnikání jedinečné?

Za mě je to spolehlivost, vzájemná důvěra, rodinné hodnoty, silný tah na branku rodinných příslušníků a velká motivace.

S jakými plány a sny jste do firmy vstupoval a daří se vám je plnit?

V roce 2011 jsem do podnikání vstoupil s cílem udržet firmu, která v té době čelila velkým konkurenčním tlakům, a splatit půjčky, které sloužily k odkupu poloviny společnosti Sběrné suroviny UH, s.r.o. Jak už jsem naznačil, vnímal jsem to v té době jako povinnost. Pracovní nasazení a úsilí z počátečního těžkého období se přerodilo ve spoustu příležitostí, které dnes s odstupem času můžeme hodnotit jako vydařené. Samozřejmě díky výborné spolupráci všech kolegů.

Máte s rodiči či ostatními aktivně zapojenými rodinnými příslušníky často odlišný pohled na rozvoj vaší firmy? Pokud ano, jak tuto situaci řešíte?

Názory členů jsou mnohdy odlišné jako všude jinde. Debata názorů je vždy ostřejší v rámci rodiny než kterákoli jiná, tedy alespoň u nás. Každopádně podvědomí a jakýkoli závěr je pokaždé to, že se všichni snaží udělat dle svých vlastních možností pro firmu jen to nejlepší, bez jakýchkoli intrik a postranních úmyslů. A to je na tom to nejkrásnější.


Také byste chtěli se svojí rodinnou firmu překročit práh členství ve FBN? Ozvěte se nám na prochazkova@fbnczech.cz.