Mohou majitelé rodinných firem odjet v létě na dovolenou a skutečně se odpojit od práce? Trojice našich členů prozrazuje, jak na to

Všichni občas potřebujeme vypnout. Odpočinout si, zregenerovat síly, věnovat se naplno sobě a rodině. Léto se svými dlouhými slunečnými dny je k tomu ideální příležitostí. Ale jak dovolenkovat s čistou hlavou, když jste šéfem rodinné firmy, aniž byste se strachovali, že v době vaší nepřítomnosti provoz nebude fungovat tak, jak má, a vy budete v čase určeném k odpočinku nervózně kontrolovat mail či telefon nebo na dálku řešit krizové scénáře? Zeptali jsme se tří majitelů rodinných firem, které patří do naší členské sítě FBN Czech, zda oni dokážou nechat povinnosti doma a naordinovat si letní volno a především, jak se jim takové “výsady” vzhledem k obří odpovědnosti, kterou nesou na svých bedrech, podařilo dosáhnout. V odpovědích zaznívají slova jako důvěra, systém, samostatnost a zastupitelnost.

Je pravda, že když jste ve vedení rodinného byznysu zčerstva, může to chvíli trvat, než si zajedete stabilní postupy a na pláži i na verandě lesní chaty opravdu odložíte všechny moderní komunikační technologie a zůstanete v offline režimu. Například Jan Tománek, CEO žirovnické rodinné společnosti HTP, si na řádnou dovolenou bez telefonu a počítače musel počkat až do letošního března. Ve firmě přitom pracuje patnáct let. “Ten pocit byl naprosto úžasný a z dovolené jsem se vrátil skutečně odpočinutý. Jako výrobní společnost máme vždy dva týdny celofiremní dovolenou v polovině letních prázdnin a před koncem roku, ale osobně jsem tento čas vždy využíval k práci, protože jsem byl schopen díky klidu v kanceláři dosahovat své maximální produktivity. Tento rok chci i toto změnit a čas celozávodní dovolené budu věnovat rodině,” přibližuje.

Jeho odjezd by přitom nebyl možný, kdyby ve firmě neměli už dobře vybudovanou strukturu řízení s potřebnou zastupitelností a stanovenými cíli, které jednoznačně definují povinnosti a pravomoci kolegů a ředitelů jednotlivých oddělení. Díky tomu není nutné složité předávání úkolů a činností.

Jan Tománek: Absence vedení jako nutná prověrka nastavených procesů

“V době mé poslední dovolené kolegyně a kolegové velmi dobře zvládli všechny povinnosti a snažili se maximálně vyniknout v době mé nepřítomnosti, což mě velmi potěšilo. Myslím, že od určité velikosti firmy je to i povinnost, aby ředitel na nějaký čas nevědomě i s vědomím zaměstnanců firmu opouštěl, aby byl dobře prověřen stav, že procesy rozhodování a všechny činnosti zajišťující fungování jsou dobře nastaveny a stanovené cíle jsou plněny,” domnívá se Jan Tománek a dodává, že v případě rodinných firem je tohoto nastavení někdy těžké docílit, neboť majitelé takových společností se na firmu často dívají optikou “rodiče”, který se o své další “dítě” bojí, aby se mu něco nepřihodilo. V takovém případě je zásadní poznat, že rodinný podnik už podobně jako teenager dospěl do stavu samostatnosti a podle toho se zachovat.

Základem pro přenechání odpovědností ostatním lidem ve firmě je přitom podle ředitele HTP důvěra v nejbližší spolupracovníky a celý firemní tým, který, když je správně vybudovaný a motivovaný, musí být schopen si poradit a vyřešit vše i v době nepřítomnosti šéfa. “Osobně musím vždy z firmy odjíždět s vědomím, že všechny důležité úkoly a činnosti jsem dokončil. Jinak je pro mě téměř nemožné začít odpočívat,” poznamenává podnikatel z Vysočiny.

Jan Školník: Důležitý je prostor k samostatnosti

V odlišné situaci může být majitel rodinné firmy, jehož agenda není denní. Je možné si ji naplánovat a v práci pokračovat v klidu po návratu domů. Tak ke své letní dovolené přistupuje Jan Školník, filantrop a ředitel firmy Hobra-Školník.

“Učím se na dovolené vypnout a myslím, že se mi to daří. Zároveň se ale závazků nezbavíte před odjezdem na dovolenou, takže je-li třeba, jste kdykoli k dispozici,” poznamenává rodák z Prahy, který se za byznysem přesunul do Broumova.

Jeho receptem, jak si dopřát dovolenou, načerpat sílu a přitom vědět, že firma spokojeně šlape dál, je důvěra a vytváření prostoru pro samostatnou práci.

Jitka Hurábová: Neopomeňte strukturu a zastupitelnost 

O maličko snazší plánování letních radovánek mohou mít majitelé rodinných firem, kteří už vystoupili z náročné operativy. Jako například Jitka Hurábová, jednatelka přední české firmy na výrobu designového nábytku LD Seating. Ve vedení totiž dnes stojí oba její synové. I tak s nimi ovšem před každou svojí dovolenou pečlivě projednává všechny potřebné úkoly a povinnosti v řízení, které pak zůstávají v jejich kompetenci.

“Nejobtížnější pro mě bylo, když jsme byli firma se zhruba 50 až 70 zaměstnanci a střední management neměl zastoupení. Jakmile někdo odjel nebo onemocněl, musela jsem jeho výpadek řešit já. Pokud je firma větší, s řádnou strukturou a existuje zastupitelnost na všech úrovních, je to jednodušší,” podotýká podnikatelka.

Zajímají vás další zkušenosti podnikatelů sdružených u nás v FBN? Přečtěte si rozhovor se zakladatelem společnosti LASVIT Leonem Jakimičem.

A samozřejmě si naplno užijte svá letní dobrodružství!